Makers


Tessa Rose Jackson

De Amsterdamse Tessa Rose Jackson (1992) bracht in de 2014 het album ‘The Sandbox’ uit waarmee ze een indrukwekkende impact maakte in het Nederlandse popmuzieklandschap. Naast radio- en televisie optredens werkte ze haar skills – mede opgedaan op het Conservatorium van Amsterdam  – als schrijver en producer uit als componist bij muziekproductie bureau Sizzer. Ze verkende de dieptes van pop-compositie en songwriting, en ontdekte daarnaast haar talent tot het maken van grafisch artwork, animatie en videoclip. Deze verdieping bracht haar op een nieuw pad, en het was tijd haar oude huid als singer-songwriter af te werpen, en een nieuw hoofdstukd te starten, genaamd Someone. Met Someone ontwikkelt Tessa bij PMP een multidisciplinaire liveshow met animaties, installatiekunst, augmented reality en psychedelische droompop.

Anne Maike Mertens

Anne Maike Mertens (1984) haalt in 2007 haar bachelor theater film & televisie-wetenschappen in Utrecht en studeert in 2011 af aan de Toneelschool in Amsterdam. Ondernemerschap, het bereiken van nieuw publiek en het zoeken naar randactiviteiten vind ze een belangrijk aspect van het makerschap. Ze maakte en speelde de afgelopen jaren voorstellingen op o.a De Parade, Over Het IJ en Lowlands. Samen met Yannick Noomen, Floor Houwink ten Cate en Mara Aronson vormt ze het muziektheatergezelschap Nineties Productions waarmee ze de voorstellingen Nineties Live Your Life Like A Rave Machine  (2013 en 2014), Naar Bukowski (2015), We Are Here (2016)  Untitled, 2017 (2017) en Noir (2017) maakteZe zijn als nieuwe makers verbonden aan de Paradiso Melkweg Productiehuis en Stadsschouwburg Amsterdam (foto: Joost de Haas).

Yannick Noomen

Yannick Noomen (1987) studeert in 2010 als acteur af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Daarna heeft hij als freelancer gespeeld bij uiteenlopende productiehuizen en theatergezelschappen, zoals het Nationale Toneel, Hummelinck Stuurman en Olivier Provily. Hij speelt nog steeds met andere collectieven als Wunderbaum, Urland, Lars Doberman en Bog. Daarnaast is hij zich muzikaal gaan ontwikkelen als toetsenist en componist. Sinds vijf jaar maakt hij samen met theatermaakster Anne Maike Mertens muziektheatervoorstellingen onder de naam Nineties Productions. Eerdere voorstellingen zijn Nineties Live Your Life Like A Rave Machine  (2013 en 2014), Naar Bukowski (2015) en We Are Here (2016),  Untitled, 2017 (2017) en Noir (2017) . 


Mara Aronson

Mara Aronson (1989) rondde in 2012 de Opleiding Productie Podiumkunsten af aan de Theaterschool in Amsterdam. Tussen 2012 en 2016 produceerde zij de voorstellingen van Zoutmus als Nieuwkomers van Orkater. Daarnaast werkte zij als freelance productieleider en/of zakelijk leider met oa. Tijken & Windhorst, Sanne Nouws, De Nacht van de Collectieven, de Flamenco Biennale en de Nederlandse Opera. Vanaf 2016 heeft Mara zich  bij het Nineties team gevoegd en richt ze zich op de juiste benadering om de vernieuwende vorm van Nineties als “zwervend collectief” financieel en productioneel te dragen. In 2017 is zij actief geweest creatief producent bij Paradiso Melkweg Productiehuis om de extra kneepjes van het vak te leren (Foto: Roxanne Hellevoorts).

Floor Houwink ten Cate

Floor Houwink ten Cate (1987) is na haar afstuderen aan de Filmacademie en het behalen van een master in Theater Studies aan de Universiteit Utrecht, aan het werk gegaan als dramaturg, schrijver en filmmaker. In 2016 schreef en regisseerde ze de muzikale en fysieke korte film Grand Tour (gerealiseerd in het kader van NTR Kort!) Op dit moment schrijft Floor aan twee nieuwe filmplannen. In het theater werkt ze naast Nineties ook samen met andere makers, waaronder als regieassistent van Boogaerdt & Van der Schoot en Naomi Velissariou. Ook was ze in 2015 Nieuwkomer bij Orkater met de voorstelling Route Nationale

Catharina Aimée Dahms

Catharina Aimée Dahms (1983), oftewel Cata.Pirata is beeldend kunstenaar, videomaker, performer en muzikant. Ze is beter bekend als excentrieke en kleurrijke frontvrouw van SKIP&DIE waarmee zij vanaf 2012 succesvol twee platen uitbracht en tot op heden de hele wereld over toert. Na vijf jaar met de band getourd te hebben, slaat ze zelfstandig een eigen nieuwe weg in als Cata.Pirata. Met een mix van experimentele film, hedendaagse moderne danschoreografieën, vernieuwende en eigentijdse muziek wil ze een krachtig sociaal politiek geëngageerde boodschap bij het publiek brengen.


Diede Claesen

Kleurrijk multi-talent Diede Claesen (1990) maakt samen met haar band muziek die het beste te omschrijven als folkloristische pop met een laagje glitter, een stoer randje en een surrealistisch sausje. Diede is in de eerste plaats muzikant en werkt daarnaast als theatermaker, levend standbeeld, grafisch vormgever en model. Bij PMP ontwikkelt ze een visuele live show rondom haar opvallende verschijning en muziek. Diede wil laten zien dat het ‘the sky is the limit’ gevoel niet alleen voor de Beyoncé’s van de wereld is weg gelegd, maar dat je met weinig middelen veel teweeg kan brengen. Een interdisciplinair concert waarbij oog en oor getriggerd worden met een combinatie van muziek, interactieve visuals, mode en dans.

Ella van der Woude

Onder de naam Ella brengt de Nederlands-Zwitserse Ella van der Woude in januari 2017 een debuut EP uit. Veel mensen kennen haar op dit moment als toetseniste van de succesvolle band Amber Arcades en/of als gezicht van de band Houses, een dromerige indiepop band die een aantal jaar terug aan de weg timmerde. Ella besloot solo verder te gaan, en bracht haar achtergrond als filmcomponist terug in haar eigen werk. Voor haar eigen project neemt ze de muziek als uitgangspunten en zoekt ze een regisseur die beeld bij haar muziek wil maken; een zogenaamde filmtrack in plaats van een soundtrack. Ze ambieert daarbij een afwisseling die de aandacht van het publiek naast de film ook op haar live performance legt.

Rosalie Wammes

Zangeres en harpiste Rosalie Wammes (1988) is kunstenaar, zangeres, harpist en bandleider van Oh Thunder, een internationale gold indie pop band met hiphop invloeden. Met harp, trombone, synthesizer, drums en bas staat Oh Thunder voor speelse alternatieve popmuziek in een mystieke bezetting. De band speelt in 2015 onder andere op Grasnapolsky en Down the Rabbit Hole. Inspiratiebronnen zijn artiesten als Björk, Little Dragon en M.I.A. maar ook Hanne Hukkelberg en David Lynch.  Rosalie heeft een achtergrond als theatermaker (Toneelacademie Maastricht) en heeft een fascinerend gevoel voor de kracht van het beeld. Samen met Paradiso Melkweg Productiehuis creëert ze een vervreemdend landschap voor Motel Mozaïque waar beeld, installatie, performance en muziek samen komen. Foto: Dennis Duijnhouwer.


Saman Amini

Saman Amini wordt op 19 mei 1989 geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Saman vlucht met zijn zwangere moeder en zijn zusje op 11-jarige leeftijd naar Nederland. Als tiener komt via Stichting De Vrolijkheid met theater in aanraking door Theatergroep DOX. Hij blijkt een groot talent te zijn en wordt aangenomen op de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht, waar hij in 2014 zijn diploma haalt. Saman speelt de hoofdrol in de film Sacred Defense die in 2014 in Los Angeles wordt gekroond tot de beste studentenfilm ter wereld. Ook is Saman o.a. te zien in de series Van God Los en De Fractie. Op het toneel schitterde hij onder andere in Nobody Home en The Nation. Met Paradiso Melkweg Productiehuis maakte hij de voorstelling Samenloop van Omstandigheden voor de Parade 2016. Op dit moment werkt hij deze voorstelling verder uit voor een grote tour vanaf april 2018, inclusief Oerol (Foto: Koos Breukel). 


[/container]