Anne Fay’s the Sun is nu uit!

Anne fay kleiner

Anne Fay heeft op 11 september haar nieuwe single The Sun uitgebracht. De single is afkomstig van haar debuutalbum Reaspora, dat op 29 januari 2021 verschijnt. Reaspora wordt met meerdere producers gemaakt zoals Kwame Yeboah (Stevie Wonder, Shaggy), Jeremia Jones (Damian Marley, Ed Sheeran) en Morgan Avenue (Willem, S10).

Hoe verhoud je je tot de huidige maatschappij, culturele toe-eigening en het koloniale verleden van Nederland als je zwarte roots hebt maar ook wit privilege? Zangeres Anne-Fay reisde de diaspora van haar familie af langs Aruba, Curaçao, Suriname en Ghana om muziek te maken over haar roots. Een fysieke en mentale reis die sterk beïnvloed is door de transatlantische slavenhandel. Anne-Fay is een gemixte vrouw met een witte huid en een zwarte moeder.

De teksten van Reaspora variëren van zacht poëtisch tot hard en direct. Geïnspireerd door de koloniale geschiedenis en slavernij, maar ook door belevenissen in een recenter verleden. Zoals het racisme dat haar moeder als zwarte vrouw ervaart. Ook zingt Anne-Fay over haar persoonlijke struggles. ‘I’ve got thighs the size of Africa’ is de eerste zin in de track Thighs en gaat over haar ervaringen als vrouw met Afro-Surinaamse lichaamsvormen op een Nederlandse dansacademie. In I Am Racist zingt Anne-Fay heel eerlijk over het racisme dat ze ook bij zichzelf bespeurt.

De single The Sun gaat over vrijheid en religie. In de transatlantische slavenhandel werden passages uit de bijbel gebruikt om slavernij te legitimeren. Traditionele religies uit het land van herkomst waren verboden en Anne-Fay ontdekte dat het christelijk geloof in een aanzienlijk deel van haar familie wordt gevierd. De video werd gemaakt met dansers van het National Theatre of Ghana. Check de clip hieronder.
Op 1 oktober is de première Anne-Fay’s Reaspora in Melkweg, Amsterdam. 

Tickets: https://www.melkweg.nl/nl/agenda/anne-fay-30-09-2020